UPTET Previous Year Papers
Uttar Pradesh Board had published a UPTET job notification to
select suitable & talented contenders for the posts
of class I to V / VI to
VIII. Large of applicants had
applied for the UPTET Jobs notification. Interested candidates who have applied
for this Job notification they
may go through this page to download the UPTET Previous Year Papers which
are the most important for examination preparation. With the help of Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test (UPTET) Question
Papers, capable applicants will
obtain an idea about examination of the UPTET.
So, applicants are required to download the
UPTET Model Papers & Sample Papers along with Solutions. Able applicants
can open the Official Website of Uttar Pradesh Board that is upbasiceduboard.gov.in for more Solved Papers in PDF.
UPTET Updates & Preparation Material
|
|
Appearing contenders should well preparation to crack
examination of UPTET to be a part of teaching sector on the applied position,
so we are advised to obtain good study via some books & syllabus with exam
pattern that is given below. If applicants will use some important books &
syllabus with UPTET Exam Pattern for
their preparation, they may crack Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test very
easily with good marks.
Below on this web page we have few important & easy steps
for you by which you may download UPTET Previous Year Papers PDF with
Solutions very easily from official website. So visit given below
steps & download it.
Short Details of upbasiceduboard.gov.in Previous Year Question Paper
Name of the Organization – Uttar Pradesh Board
Page Include Information about – UPTET Previous
Year Papers
Name Of the Exam – Uttar Pradesh
Teacher Eligibility Test
Date of Exam –Available soon
Examination Pattern For upbasiceduboard.gov.in (Paper 1 & 2)
Paper
I:
Sr.
No.
|
Paper
Name
|
Max
Ques.
|
Max
Marks
|
1
|
Child development and pedagogy
|
30
|
30
|
2
|
Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
|
30
|
30
|
3
|
Language-II
(English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
|
30
|
30
|
4
|
Mathematics
|
30
|
30
|
5
|
Environmental Studies
|
30
|
30
|
Total
|
150
|
150
|
|
Paper
II:
Sr. No.
|
Paper Name
|
Max Ques.
|
Max Marks
|
1
|
Child development and pedagogy
|
30
|
30
|
2
|
Language-II
(English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
|
30
|
30
|
3
|
Language-II
(English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
|
30
|
30
|
4
|
Mathematics & Science
|
60
|
60
|
5
|
Social Studies
|
60
|
60
|
Total
|
210
|
210
|
|
UPTET
Sample Paper
Question 1: Human
development is divided into domains such as
1. physical, cognitive, emotional and social
2. emotional, cognitive, spiritual and
social-psychological
3. psychological, cognitive, emotional and physical
4 . physical, spiritual, cognitive and social
Answer: 3
Question 2: A teacher
uses a text and some pictures of fruits and vegetables and holds a discussion
with her students. The students link the details with their previous knowledge
and learn the concept of nutrition. This approach is based on
1. Classical conditioning of learning
2. Theory of reinforcement
3. Operant conditioning of learning
4. Construction of knowledge
Answer: 4
Question 3: A child
starts to cry when his grandmother takes him from his mother’s lap. The child
cries due to
1. Social anxiety
2. Emotional anxiety
3. Stranger anxiety
4. Separation anxiety
Answer: 4
Question 4: Inclusive
Education
1. celebrates diversity in the classroom
2. encourages strict admission procedures
3. includes indoctrination of facts
4. includes teachers from marginalized groups
Answer: 1
Question 5: Which of the
following is an objective question ?
1. Short answer question
2. Open ended question
3. True or False
4. Essay type question
Answer: 3
Question 6: Which of the
following is a feature of progressive education ?
1. Instruction based solely on prescribed text-books
2. Emphasis on scoring good marks in examinations
3. Frequent tests and examinations
4. Flexible time-table and seating arrangement
Answer: 3
Question 7: When a child
‘fails’, it means
1. the child has not memorized the answers properly
2. the child should have taken private tuition
3. the system has failed
4. the child is not fit for studies
Answer: 3
Question 8: Navodaya
Schools have been established to
1. increase number of school in rural areas
2. provide good education in rural areas
3. complete ‘Sarva Shiksha Abhiyan’
4. check wastage of education in rural areas
Answer: 2
Question 9: The emphasis
from teaching to learning can be shifted by
1. adopting child-centred pedagogy
2. encouraging rote learning
3. adopting frontal teaching
4. focusing on examination results
Answer: 1
Question 10: Critical
pedagogy firmly believes that
1. the learners need not reason independently
2. what children learn out of school is irrelevant
3. the experiences and perceptions of learners are
important
4. the teacher should always lead the classroom instruction
Answer: 3
Question 11: Which one of
the following is not a prime number?
1. 31
2. 61
3. 71
4. 91
Answer: 4
Take a Look on Below Table
 
0 comments:
Post a Comment