MAT Syllabus 2019 PDF Download Latest Exam Pattern, Reasoning Quants


MAT Syllabus

All India Management Association is going to operate management aptitude test in the month of February for all capable candidates.
 Reasoning, Mathematical (Quantitative), Language Comprehension, Indian and Global Environment are available in this exam pattern. All candidates, who are preparing for this examination, they should get exam pattern under MAT Syllabus for perfect preparation of this entrance test. Eligible students are ready to present in this examination from several places so for all of them here exact study material is available wholly. Now all appearing candidates are waiting for management aptitude test syllabus so we are giving syllabus / pattern you via this page. Examination will operate on prescribed date by All India Management Association. So start preparation with proper study material. 

Dear students if you are one of them who are looking for Management Aptitude Test Syllabus and Exam Pattern then you should not search it here and there because you can check new & full syllabus from here so you should read this content fully and very carefully. MAT exam will be operated for those applicants who want to take admission in top B-Schools – National or International in management studies.

Dear students in underneath segment of this web page we are providing a direct link to download MAT Exam Pattern / Syllabus in PDF file and Previous Papers. By given data, capable candidates may grab a best idea about this admission exam. Suitable candidates can also download the syllabus in PDF format in online way.

MAT syllabus is currently declared by All India Management Association on its official website that is www.aima.in, so appearing candidates can download management aptitude test pattern with syllabus. We are giving the newest details about syllabus and exam so please read this web page & get complete syllabus with exam pattern. Applicants can simply beat this upcoming exam with high marks by the help of provided syllabus/ exam pattern.

www.aima.in MAT Syllabus Short Info

Conducted Body - All India Management Association (AIMA)

Info on this page - MAT Syllabus

Syllabus Status – Available

Exam Date – February 2019

Official Website: www.aima.in

www.aima.in MAT Syllabus Complete Info

MAT Syllabus
The entire knowledge of MAT Feb Exam Pattern and Syllabus is very significant for the best preparation of exam. MAT exam syllabus has five sections:
Indian and Global Environment
Language Comprehension
Data Analysis and Sufficiency
Mathematical Skills
Intelligence
Critical Reasoning

MAT Indian & Global Environment Syllabus:
Current affairs
Business
World Records
Top officials of big companies
Famous awards and Prizes
Books and Authors
Punch line of companies
History
International Organization
Important Quotations
Social issues
Geography
Sports
Finance
Major Corporate news
Automobiles
Entertainment
Politics
Science

MAT Data Analysis & Sufficiency /Mathematical (Quantitative) Skills Syllabus:
Geometry, (Lines, angles, Triangles, Spheres, Rectangles, Cube, Cone etc)
Ratios and Proportion
Number system
Work and time
HCF & LCM
Algebra
Profit & Loss
In-equations Quadratic and linear equations
Geometric Progression
Percentages
Averages
Partnership (Accounts)
Time-Speed-Distance

MAT Language Comprehension Syllabus:
Verbal Reasoning
Syllogisms
Fill In the Blanks
Contextual usage
Analogies
Different usage of same word
Antonyms
Sentence completion
Jumbled paragraphs
Foreign language words used in English
Sentence correction
Idioms
One word substitution

MAT Intelligence & Critical Reasoning Syllabus:
Family tree
Strong Arguments and Weak Arguments
Multi-dimensional arrangements
Course of Action
Puzzles
Visual reasoning
Arrangement
Series
Numeric grid
Pie Chart
Blood Relations
Critical Reasoning
Calendars
Coding & Decoding
Syllogisms
Statement Conclusions
Column graphs
Graphs representing Area

MAT Exam Pattern:
Section
No. of Questions
Time (in minutes)
Language Comprehension
40
30
Mathematical Skills
40
40
Data Analysis and Sufficiency
40
35
Intelligence and Critical Reasoning
40
30
Indian and Global Environment
40
15
Total
200
150
  • The MAT has five sections, each section having forty questions.
  • The total 200 questions are to be attempted over 150 minutes.
  • A candidate scores one mark for each correct answer
  • There is negative marking scheme of ¼ marks i.e. 0.25 marks.
  • The maximum marks, which a applicants can score is 200 and the scaled score is given out of 800.

MAT Important Questions & Answers

Question1. During the fashion parade, the model wore an outfit which was and she looked really
Modern, Old
Attractive, Awkward
Eye-Catching, Beautiful
colourful, dull
Answer: Eye-catching and beautiful are the two words to be placed in blanks.

Question 2. Due to high inflation in the economy, the availability of goods has……… and the prices have gone……..
Reduced, High                                 
Increased, Down
Not Changed, Low                            
Doubled, Stable
Answer: Reduced and high are the correct words to be filled here

Question 3. Which one of the following statements is not true?
Marks And Spencer Plans To Expand Its Market In India In A Big Way
Popular Brands Allen Solly, Louis Philippe And Van Heusen Are Owned By Aditya Birla Group
Indian Retail Market Has Registered Considerable Growth In The Recent Past
None Of The Above
Answer: (b) Popular brands Allen Solly, Louis Philippe and Van Heusen are owned by Aditya Birla Group.

Question 4. According to the passage, Australia and India hold great promise for cooperation in which one of the following sectors?
Energy
Agriculture
Education
All Of The Above
Answer: All of the above are the right options

Question 5. During the past few years, relations between India and Australia did not improve due to
International Economic Conditions
Poor Response From Australia Despite Efforts By India
Years Of Neglect By India
None Of The Above
Answer: None of the above stands true in this situation.

Question 6. Keeping in view, the ‘Make in India’ initiative promoted by the Indian Government, the contribution of Australian education sector in India
Can Be Very Minimal
Is Quite Irrelevant
Has Really Great Potential
Will Not Have much gains for Australia
Answer: Option ‘C’ is the most appropriate choice.

Question 7.  To do well in academics, a student need not be very, but must be
Healthy, Tall
Good Looking, Talkative
Clever, Rich
Intelligent, Hardworking
Answer: Intelligent and hardworking are the two words which will be most appropriate.

Question 8. As per recent reports, consumption expenditure on clothes in India is likely to
Decrease Drastically In The Next Few Years
Remain Constant For Sometime
Increase In The Near Future
Show A Marginal Decline In The Next Few Years
Answer: Consumption expenditure on clothes in India is likely to increase 3.8 times, as per the passage.

Question 9. International retailers have done well in India, since they
Have Expanded Their Stores Count Tremendously
Have Made Efforts To Reach Every Nook And Corner Of India
Realised That There Was No Need To Open A Large Number Of Stores
None Of The Above
Answer: International brand sales have gone up without these factors.

Question 10. In the recent past, telecom companies were
Too Keen To Support Mobile Banking Initiatives
Quite Against Using Their Network To Make Mobile Banking Facilities Available To Citizens
Not Supportive To Extend Mobile Banking To People
None Of The Above
Answer: Telecom companies were not very keen to share their infrastructure to make mobile banking facility available to all citizens of the country.

MAT Exam solved Question Paper:
Year
Solved Question Paper
MAT 2001
MAT 2002
MAT 2003
MAT 2004
MAT 2005
MAT 2006
MAT 2008
MAT 2009
MAT 2010
MAT 2012

Note: If you want to get more info then follow Official Link.

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs Engineering Jobs
10th/12th Pass Jobs Graduate Degree Jobs
Police Jobs in India Latest Employment News
Rojgar Samachar Tips to Download Admit Card
Written Exam Tips Career Management Tips
English Improvement Tips Interview Tips

0 comments:

Post a Comment