IAS Previous Year Question Papers
Union Public Service Commission had issued a job notification to
recruit eligible & talented applicants for nil
posts. Large numbers of candidates
have applied for UPSC IAS Jobs
notification. Capable job grabbers may go via this page to download
the IAS Previous Year Question Papers which are very vital for IAS
Prelims Mains exam preparation. Through IAS
Question Papers, appearing job contenders will eligible to grab good idea
regarding examination of IAS. If you are one of them who are going to
participate in the exam of Prelims
Mains then you should download the IAS
Model Papers & Sample Papers along with Solutions from here. Applied job grabbers
should check the Official Website of Union Public Service Commission that
is www.upsc.gov.in to obtain more Solved Papers in PDF of IAS.
Applicants who are suitable to appear in the exam of IAS they must
well preparation to obtain success in this examination to be a part of Union
Public Service Commission on the applied position, therefore we are advised to obtain
good study via some associated books & syllabus with exam pattern. If
appearing aspirants will use some significant & associated books, syllabus
with IAS Exam Pattern for well preparation, they may get sure success
in this examination very simply with better marks.
IAS Updates & Preparation Material
|
|
In below section of this web page olpx team members are writing
UPSC IAS Previous Year Papers PDF with Solutions for all
candidates who are now here. So, visitor should visit below section of this web
page & get it completely.
Short Details of www.upsc.gov.in Previous Year Question Paper
Name of the Organization – Union Public
Service Commission
Page Include Information about – IAS Previous Year
Question Papers
Name Of the Exam – IAS
Date of Exam –Available soon
Official Website – www.upsc.gov.in
www.upsc.gov.in Previous Year Question Paper Overview
Question 1: With reference to cabinet mission, which
of the following statements is/are correct?
1. It recommended a federal government.
2. It enlarged the powers of the Indian courts.
3. It provided for more Indians in the ICS
Select the correct answer using the code given below.
a) 1 only
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) None
Answer: a)
Question 2: Which one of the
following National Parks has a climate that varies from tropical to
subtropical, temperate and arctic?
a) Khangchendzonga National park
b) Nandadevi National Park
c) Neora Valley National Park
d) Namdapha National park
Answer: d)
Question 3: Amnesty International is
a) an agency of the United Nations to help refugees of civil
wars
b) a global Human Rights Movement
c) a non-governmental voluntary organization to help very poor
people
d) an inter-governmental agency to cater to medical emergencies
in war-ravaged regions
Answer: b)
Question 4: With reference to art and
archaeological history of India, which one among the following was made
earliest?
a) Lingaraja Temple at Bhubaneswar
b) Rock-cut Elephant at Dhauli
c) Rock-cut Monuments at Mahabalipuram
d) Varaha Image at Udayagiri
Answer: b)
Question 5: With reference to Indian
history, which of the following is/are the essential elementary elements of the
feudal system?
1. A very strong centralized political authority and a very weak
provincial or local political authority
2. Emergence of administrative structure based on control and
possession of land
3. Creation of lord-vassal relationship between the feudal lord
and his overlord
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: b)
Question 6: ‘BioCarbon Fund
Initiative for Sustainable Forest Landscapes’ is managed by the
(a) Asian Development Bank
(b) International Monetary Fund
(c) United Nations Environment Programme
(d) World Bank
Answer: d)
Question 7: India is a member of
which of the following?
1. Asia-Pacific economic corporation.
2. Association of South-East Asian Nations.
3. East Asia Summit
Select the correct answer using the code given below.
a) 1 and 2 only
b) 3 only
c) 1, 2, and 3
d) India is a member of none of them
Answer: b)
Question 8: In India the steel
production industry requires the import of
a) saltpeter
b) rock phosphate
c) coking coal
d) All of the above
Answer: c)
Question 9: The provisions in the
Fifth Schedule and Sixth Schedule in the Constitution of India are made in
order to
a) protect the interests of Scheduled Tribes
b) determine the boundaries between states
c) determine the powers, authorities, and responsibilities of
Panchayats
d) protect the interests of all the border States
Answer: a)
Question 10: Which one of the
following movements has contributed to a split in the Indian National Congress
resulting in emergence of ‘moderates’ and ‘extremists’?
a) Swadeshi Movement
b) Quit India Movement
c) Non-Cooperation Movement
d) Civil Disobedient Movement
Answer: a)
Dear
applicants if you want to info about Career Management then you can Open
Tips
Note: for other details, you should check the Official Website.Take a Look on Below Table
0 comments:
Post a Comment